Izrada prezentacije

Prezentacija

Javno izlaganje na određenu temu pomoću tehničkih pomagala (grafoskop, računar, projektor, …) naziva se prezentacija.  Mogu se prezentovati ideje, proizvode, događaji, školsko gradivo, …

Veliku pomoć pri izradi prezentacije  predstavljaju programi za kreiranje i prikazivanje prezentacija. Jedan od najčešće korišćenih komercijalnih programa  za izradu prezentacija je  program iz Microsoft Office  paketa, PowerPoint.

Računarska prezentacija je niz slajdova (stranica prezentacije).

Svaka stranica (slajd) se kreira od jednog ili više objekata koji mogu biti u vidu  teksta, grafike, zvuka (efekti, muzika), video klipova.

Izrada svake prezentacije odvija se u nekoliko koraka (etapa):

  • Definisanje cilja i sadržaja prezentacije (npr. cilj školskog časa je upoznavanje učenika sa novom lekcijom). Prezentacija ne zamenjuje udžbenik, nikako ne sme da se  i  cela lekcija «strpa» na slajdove
  • Planiranje organizacije sadržaja prezentacije struktuiranjem po slajdovima na sledeći način: tema-podtema i za svaku podtemu odgovarajući sadržaj. Uobičajeno je da pezentacija počinje slajdom sa osnovnom temom
  • Posle definisanja sadržaja pojedinačnih slajdova, za svaki slajd treba utvrditi koji objekti treba da se nađu na slajdu i kako ih rasporediti (teksta, slike, zvuk…)

Kreiranje prezentacije u PowerPoint-u

Startovanjem PauverPointa, koristeći Start meni ili prečica izdvojena na desktopu, dobija se prozor

prvi prozor

  • Izbor dizajna slajdova, meni Designe

dizajn

 

  • Klikom na New slide otvara se novi slajd
  • Izborom iz Slide Layout birate koje će sve objekte da sadrži vaš slajd. Možete da izaberete i prazan slajd pa preko Insert  menija sami da ubacujete objekte.

novi sljad

 Na slici  vidite slajd koji sadrži više objekata. Sem teksta tu je i:

objekti na slajdu

  • slika koja se na slajd ubacuje isto kao u Word-u (Insert-Picture)
  • hiperlink  koji se ubacuje tako što se najpre selektuje onaj objekat na koji treba da kliknete da bi se došlo do željenog cilja (drugog slajda ili nekog dokumenta). Kad ste selektovali objekat (u ovom slučaju deo teksta «Imamo i hiperlink» desnim klikom dobijate padajući meni iz kojeg birate opciju hyperlink i otvara vam se prozor kao na slici  Ovde birate ono šta povezujete sa selektovanim objektom.

hiperlink

Animacija objekata

 Još jedna interesantna pojedinost koja bitno razlikuje računarsku prezentaciju od folija i dijapozitiva je ta što svaki objekat prikazan na slajdu može biti animiran i to više puta i na različite načine.

Animacije se ubacuje tako što se selektuje objekat (klikom) pa se iz menija Animation izabere opcija Custom Animation. Sa desne strane slajda dobijate TaskPane  Klikom na dugme Add effect ubacujete efekat za objekat.

Postoji nekoliko vrsta efekata npr. Entrance su «dolazeći» efekti koji određuju na koji način će vam se objekat pojaviti na slajdu. Efekti iz grupe Exit određuju na koji način će objekat «otići» sa slajda.

Kada odredite vrstu animacije nad objektom možete odrediti dodatna podešavanja kao što su da li će animacija da počne automatski ili na klik miša, kojom brzinom će se izvesti ili sa koje strane ekrana.  Svaka animacija može dodatno biti praćena zvučnim efektom.

animacija ,

parametrianimacije, parametri

Pogledajte korisne savete za uspešnu izradu prezentacije  SAVETI (preuzeto sa bloga Ucimoinformatiku2)

Ako znate da koristite PowerPoint 2003, veoma lako će te savladati verziju 2007 koristeći interaktivno onlajn uputstvo

 

 

 

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s