Napredni rada sa tabelama

Unos podataka kroz obrazac

Postoje tabele koje sadrže više kolana ili vrsta. U takvim tabelama veoma je teško pratiti unos podataka (dok se u poslednje polje upisuje podatak, prvo se ne vidi). Eksel 2007  nudi unos podataka kroz obrazac na dva načina:

  • koristeći  Date Form komandu sa klasičnog menija koje se treba dodatno instalirati (link za instalaciju klasičnog menija). Nakon instaliranja kartice Menu, izabrati iz menija Date, komandu FormMenu-Date-Form. Prvi red tabele se koristi kao zaglavlje. Unutar obrasca do sledeće polje se dolazi pritiskom na dugme  Tab.

slika slika

  • Dodavajući na liniju sa alatkama za brzi pristup  alatku Form

slikaslikaslika

Kontrole New (prelazak na novi red), Delete (brisanje aktuelnog reda) , FindPrew ( prelazak na redhodni red), FindNext (prelazak na sledeči red), Close (zatvaranje obrasca), omogućavaju kretanje kroz obrazac.

Napredno filtriranje

Postavljanjem filtera na jednostavan način se omogućava rad nad delom podataka kreirane tabele. Filtrirana lista pokazuje samo redove koje zadovoljavaju kriterijum koji je postavljen nad jednom ili više kolona. Eksel nudi komande koje omogućavaju Automatsko filtriranje (Date, Filter) i Napredno filtriranje (Date, Advanced). Pogledajte video i podsetite se kako se koristi automatsko filtriranje.

Ključ naprednog filtriranja je uređivanje tabele kriteriuma filtriranja. To znači iznad osnovne tabele dodati novu tabelu koja sadrži nazive kolana po kojima se želi filtrirati. Tabele koji postavljaju kriteriume mogu se promeniti. slika.

Nakon postavljenih tabela kriterium izabire se iz menija Date, komanda Advanced. Ovara se prozor  slika. U List range se nalazi oseg koji se filtrira, a u Criteria range opseg tabele kriterium filtriranja.

Rezultat filtriranja je slika.

Preuzmite i uradite primer1

Pivot tabele

Napredni alta Eksela koji omogućava analizu velikog broja podataka unutar jedne ili više eksel tabela su Pivot Tabele. Izvedene tabele koje su rezultat grupisanja se veoma lako dobijaju korišćenjem izvedenih tabela. Za analizu velikog broja podataka izvedene tabele su alat koji omogućava lako rešavanje problema.

Kreiranje pivot tabele

1. Kreirana je tabela koja sadrži veći broj podataka

slika - Copy

2. Potrebno je kreirati novu tabelu koja je ivedena od postojeće i daje odgovor na pitanje koje zemlje ikoje kompanije tih zemalja imaju za određene proizvode jedinične cene. Iz menija Insert bira se Pivot table.

slika - Copy, otvara se prozor slika - Copy u koji definišemo izvor podataka koji će nam poslužiti za kreiranje izvedene tabele. Izvor definiše Eksel, ali i sam korisnik, selektujući odgovarajući opseg.

3. U sledećem koraku koristeći drag end drop tehniku kreirate izvedenu tabelu popunjavajući sa nazivima kolone delove Report Filter– kolona za čije vrednost se vrši filtriranje, Column Labels– kolone za čije vrednosti raspoređujete podatke u koloni, Row Labels– kolone za čije vredosti grupišete podatke,Values– kolone čije vrednosti, brojite, sumirate, tražite prosečnu vrednost…

slika - Copy

Preuzmite primer i pogledajte pripremljenu Pivot Tabele-audio knjiga

 

 Eksel funkcije

Pogledajte logičke funkcije, If, Lukap finkcije , (bloga Silvane  Ivković, profesor računarstva i informatike)

Rešite primere:

 

slika

slika

 

Funkcija Vlookup se koristi kada na osnovu vrednosti u jedne tabele pronalazimo vrednost u drigoj tabeli.

Pr. Akp u jednoj tabeli imamo prezimena i imena osoba i njihovih matičnih brojeva, možemo pronači njihove adrese koje se nalaze u drugoj tabeli i iste te adrese raspodeliti adekvatbo u odgovarajućoj koloni. Pogledajte pripremljeni video koji prikazuje tehniku upotrebe pomenute funkcije  na konkretnom primeru

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s