Elektronsko poslovanje

Tradicionalno poslovanje podrazumeva korišćenje strukturnih papirnih dokumenata. U samom procesu poslovanja komunikacija između činilaca se odvija na jedan opšteprihvaćeni način.

Početkom 70-ih godina, uporedo sa pojavom elektronskih novčanih transfera- EFT (Electronic Fund Transfer) i aplikacije EDI (Electronic Data Interchange)  koja se koristila za razmenu podataka uglavnom između poslovnih organizacija, javlja se ideja za razvoj novog koncepta poslovanja. Komercijalizacija Interneta pojavom WWW servisa 90-tih godina,  elektronskom poslovanju dodaje novu dimenzija, definišuči ga  se kao nov način poslovanja gde  se proces razmenu dobara, usluga i informacija odvija onlajn, putem Interneta  ili nekih drugih mreža, VANs, LANs i sl.

Brzina razvoja i prednsl1osti novog načina poslovanja dovode do promenu  pravila tradicionalnog načina poslovanja.

Elektronsko poslovanje predstavlja razmenu standardizovanih elektronskih poruka u obavljanju raznih poslova u kompanijama, bankama, upravi, aktivnostima građanai u svim drugim poslovnim transakcijama.

Elektronsko poslovanje predstavlja poslovnu transformaciju zasnovanu na:

  • udruživanju preduzeća (integracija)
  • procesu saradnje (kolaboracija)
  • globalnom mrežnom povezivanju korišćenjem Interneta kao medija

Među najvažnijim procesima e-poslovanja ističu se:

  • prikupljanje podataka i informacija
  • marketing (4P – marketing miks): promocija, podrška kupcima, uvođenje novog proizvoda,…
  • onlajn prodaja (proizvoda i usluga)
  • komunikacija

Često se poistovećuju pojmovi elektronsko poslovanje (e-business) i elektronska trgovina (e-commerce).  Elektronska trgovina je samo deo elektronskog poslovanja. Osnovni oblici elektronskog poslovanja su i:

  • e- trgovina ( e-commerce) – predstavlja poslovnu komunikacija i prenos dobara i usluga (kupovina i prodaja)
  • e- bankarstvo (e-banking) – predstavlja poslovanje na relaciji banka-klijent
  • e- uprava (e-government) – predstavlja elektronsko poslovanje u upravi ili administraciji (države, preduzeća, itd

sl2

 

 

 

 

 

Točak elektronskog poslovanja

Poznavanje upotrebe elektronskog poslovanja podrazumeva poznavanje poslovnih procesa elektronskog poslovanja. Konceptualni model Točak elektronskog poslovanja ( eBusiness Wheel) opisuje najbitnije procese elektronskog poslovanja.

Sastoji se iz sedam delova koji okružuju klijenta kao polaznu osnovu svih savremenih poslovnih procesa. Osnovni cilj savremenih poslovnih koncepcija jeste zadovoljenje potrebe klijenta i formiranje takvog poslovnog okruženja u firmi u kojem će svi poslovni procesi biti u funkciju klijentovih potreba, a u isto vreme uz kvalitetan odnos sa klijentima se pojavljuje i profit.

Točak elektronskog poslovanja se sastoji iz dva glavna dela: strategija elektronskog poslovanja i primene elektronskog poslovanja. Strategijama elektronskog poslovanja definišu se svi poslovni procesi koji imaju za krajnji ciljzadovoljstvo klijenata i profit firme. Međutim, da bi se ostvario ciljelektronskog poslovanja, potrebno je kreirati i voditi operativne procese koji u osnovi čine elektronsko poslovanje.

tocak

Modeli e- poslovanja

 

Elektronsko poslovanje, prema prirodi transakcija (ko, kome i za koju vrednost prodaje proizvode i usluge) delimo na sledeće (osnovne) modele:
 modeli
⦁ B2B (Business-to-Business) – model u kojem su učesnici pravna lica/firme.
⦁ B2C (Business-to-Consumers) – model koji uključuje maloprodaju krajnjim potrošačima – kupcima – korisnicima.
⦁ C2C (Consumer-to-Consumer) – model u kojem krajnji kupac prodaje i kupuje od krajnjeg kupca, fizičkog lica. Pod ovim modelom vrlo često se nalaze razni oglasi.
⦁ P2P (People-to-People) – model u kojem dolazi do razmene dobara, uglavnom digitalnih.
⦁ C2B (Consumers-to-Business) – model uključuje fizička lica koje svoje proizvode i usluge prodaju poslovnim subjektima.
⦁ B2E (Business-to-Employees) – model koji se bavi internim aktivnostima u okviru preduzeća, obično putem Interneta, i to obično: razmena informacija između zaposlenih, razmena ili prodaja proizvoda zaposlenima, onlajn obuka i sl.
⦁ G2C (Government-to-Citizens), G2B (Government-to-Businesses) – modeli u kojima državne službe razmenjuju proizvode, usluge i informacije sa fizičkim i pravnim licima.
Tu su još i:
⦁ C2G (Citizens-to-Governments),
⦁ B2G (Business-to-Governments),
⦁ E2E (Exchange-to-Exchange ili End-to-End),
⦁ M-Commerce,
⦁ C-Commerce i mnogi drugi.
Procenjuje se da se na svake 2 sekunde jedan novi korisnik priključi Internetu, i ako znamo da je polovinu 2012. godine obelezilo oko 2.4 milijarde korisnika istog, može se zaključiti da Internet kao potencijalno tržište sigurno i kontinualno raste i predstavlja veoma perspektivno mesto za dalji razvoj poslovanja. Elektronsko poslovanje je, dakle, razmena standardizovanih elektronskih poruka između fizičkih i pravnih lica u pregovaranju, ugovaranju, kupovini, prodaji, plaćanju, komuniciranju sa upravom i sudovima i u svim drugim poslovnim transakcijama, a za koje je zakonom dozvoljena njegova primena.
Da bi se e-poslovanja razvijalo, potrebni su neki osnovni preduslovi, kao što su: primena Interneta za postavljanje veb sajtova sa katalozima ponuda, cenovnicima i aplikacijama za komuniciranje sa klijentima, poznavanje alata za razvoj aplikacija za e-poslovanje, razvijena telekomunikaciona infrastruktura, usvajanje propisa za e-poslovanje i motivacija menadžera. Koordinacija aktivnosti i usmeravanje rada na razvoju uslova za elektronsko poslovanje mogu se podsticati i donošenjem i sprovođenjem posebnog programa aktivnosti na razvoju e-poslovanja.

 

 

( U ovom postu kao izvore informacija koristila sam sajt https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5, kao i saznanja sa kursa E-Biznis na https://eliademy.com)

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s